Az első italautomaták

A XXI. században szinte természetesnek vesszük, hogy úton-útfélen italautomatákba botlunk, amikből üdítőt, forró teát vagy éppen kávét vásárolhatunk. De tudjuk-e, hogy ezek történelme száztizenöt évvel ezelőttre nyúlik vissza?

Az 1897-es londoni világkiállításon mutatták be a Pluto lámpát, ami kívülről egy átlagos gázlámpának tűnt, de az alsó részébe szerelt vízmelegítő egy gallon (4,55 liter) folyadék melegítésére, illetve melegen tartására volt képes. A munkásosztály számára készült, akik fillérekért vásárolhattak ezekből kávét, teát, valamint marhateát, ami körülbelül a mi erőlevesünknek felel meg. A melegítő mellett cukor és tej is volt. Természetesen nem járt külön eldobható pohár minden egyes italhoz, csak egy csésze volt lánccal az oszlophoz erősítve, ebből ihatott mindenki.

Ezeket a lámpákat az egy évvel korábban, 1896-ban alapított Hot Water Supply Syndicate, vagy más néven a Refreshment Lamp Syndicate fejlesztette ki. Elterjedésükről nem igazán rendelkezünk információkkal, mivel csak egy-két újságcikk bukkan fel az archívumokban a Pluto lámpával kapcsolatban. Annyi azonban biztos, hogy 1898 július 8-án került az első darab a londoni utcákra, egészen pontosan a Leicester Square elejére. Elhelyezésük igen jó ötletnek bizonyult, hiszen az emberek használták őket, de sajnos hamar rájöttek, hogy a félpennys érme könnyen helyettesíthető egy kis darab bádoggal. Egy 1899 februárjában felállított oszlopból két hónappal később több, mint ezer ilyen lapot bányásztak ki a kihelyező vállalat emberei.

Az első Pluto lámpa átadása

A Hot Water Supply Syndicate tervei szerint szappant és papírtörölközőket is helyeztek volna el a lámpákban, de végül ráébredtek, hogy a londoniak túljártak az eszükön, ebből nem fognak meggazdagodni, így a századfordulóra a Pluto-k mind eltűntek az angol főváros utcáiról.

 

forrás : sherwood.hu