iPhone 4S nightshot demo

Gondoltam most hogy Barna barátom megvette az 5-öt, mielőtt jönnek a tesztképek a kiváló kis fényképezőjéből, felteszek néhány tesztképet, demonstrálandó hogy mennyire számít a szoftveres support egy (még akár jó) szenzor mellé is.

A képeket *direkt* szürkületben, állvány nélkül, megtámasztás nélkül kézből lőttem, hogy meg legyen izzasztva az összes hw és sw technológia hogy értékelhető kép készüljön.

Összehasonlításként egy kb. 40.000 Ft-s Kodak kisgép képével kezdem, hogy aki nem telefonnal hanem ilyen fényképezővel fényképez, mennyit nyerhet a képminőség terén.  A képekre kattintva megtekinthetők eredeti “minőségben” sic. a fényképek.

A jelen képsorozat nyilvánvalóan nem a minőségről szól, valamennyi kép gáz, de azt hivatott szemléltetni hogy mi a különbség az olcsó fényképezők és a mobilok beépített borsónyi kamerája között.

Nos, semmi. A mobilok fényképezői az egy gombos fényképezők szintjét simán hozzák, így erre a fényképezőgép-kategóriára kérdés mennyi szükség van a jövőben, szerintem kb. semmi, de mindegy jöjjenek a képek:

KODAK EasyShare C143 night-mode

 

Most pedig jöhetnek az iPhone képek.

Az beépített kamera app ezt a képet produkálta:

 

Van egy software amit profi fényképészek segítségével készítettek, spéci algoritmusokat tartalmaz. Azon kívül hogy a fehéregyensúly elmászott, sokkal jobb képet nem készített…

 

Aztán ha az ember nem bír magával mert mégis szürkületben szeretne a telefonnal képet készíteni találhat az AppStoreban hosszú expozíciós időt ígérő szoftvereket is. Állítólag ezek jók, de sajnos nem… Bár világosabb, de valahogy több képet szummáz egymásra (vagy nem tudom) mert szellemképes és homályos.

 

Nade ! Ami miatt írtam a posztot, a fent már említett szoftverrel (pro fotósok appja) speciális algoritmusokkal lássuk mit lehet kihozni a gyenge fényviszonyokból. Valamit nagyon trükköznek, mert nyilván a szenzor ugyanaz, mégis egész értékelhető a kép. Mivel profi gépem nincs, így csak ideírni tudom hogy ez már hasonló volt mint amit a szememmel láttam. Ilyesmi fényviszonyoknál készítettem a képeket.

Nos, várható hogy teszek majd fel ismét iPhone 5-tel (és egyéb drága mobillal készült képeket) de azért írtam a posztot, mert az iPhone 4Sben és az 5-ben szinte ugyanaz a SONY kameramodul van, mégis igaz az az unalomig ismételt dolog hogy a szoftveres megoldások óriásit tudnak dobni az elkészült kép minőségén.

Sőt ha tudnánk a mai modern szenzorok nyers képei milyen ótvarok biztos csodálkoznánk. A fényképezőgépgyártóknál kikutatott titkos algoritmusok jelentik a kulcsot a jó minőségű digitális fényképhez.