Spotify, Deezer

Sokan tudják, miután nyomom a cégnek a marketinget rendesen 🙂 hogy jó ideje a zene iránti elég erős igényemet a Spotify csudálatos szolgáltatásával próbálom kiszolgálni. Létezik windows-alkalmazás és iPhone app. Spotify nagyon kényelmes, okosan működik, látszik hogy a fejlesztők spórolnak pl. a mobil letöltéssel stb.

Azonban *annyira* nyomul a Telenor a Deezerrel, nomeg @fb2 a Meteorból (szintén régi Spotify-fan) váltott a Deezerre, muszáj volt adnom egy esélyt az amúgy a Spotify-nál amúgy egy paraszthajszállal előbb indított francia szolgáltatásnak.

A tapasztalatok. Mindkét szoftver Facebook-logint (is) tud használni ha engedélyezzük, én a Spotify esetében ezt kellett hogy használjam, mivel Magyarországon tiltva van a szolgáltatás (szerzői jogi szerződések hiányában), így a magyar emailcím eleve bukó és valahogy ezt követően a Deezer esetében is egyből nyomtam (kényelemből) a Facebook loginra. A Deezer mint kiderült,  jóval agresszívabban nyomul a marketinggel, mióta a Telenor ingyen adja a szolgáltatást vagy 20 ember *bejelölt* a Deezerben (köszönhető a Facebook integrációnak) miközben szinte szemernyit sem használtam még 🙂

Ezen felül kiposztolja a Facebookra hogy milyen zenét hallgatok (letiltható de ez a default) ami szintén nem esett jól. Deezer hasonlóan jól működik mint a Spotify és pl. az offline mód albumokra bontható nem csak playlist-ekre, ami bár kicsit jobban használható mint funkció, de lehet hogy idővel nagyon kaotikussá válik hogy végülis mi van meg offline a telefonon és mi nincs. Ezt ennyi használat alatt nem tudtam eldönteni.

A Spotify windows-alkalmazás nekem sokkal kényelmesebb mint a böngészős Deezer, kicsit mondjuk iTunes-szerű ami manapság inkább hátrány 🙂 de logikus és egyszerű, míg az iPhone appok kb. egy szinten vannak a két szolgáltatónál.

Node, ami miatt megírtam ezt a posztot az csak egy apróság volt, de gondoltam megosztom 🙂

Míg a Deezer app erősen kérkedik a hallgatható zeneszámok mennyiségével, a Spotifynál szerényen csak annyit írnak hogy napi !!! 10.000 számot raknak fel a rendszerbe. Ránézve a Deezerre, az iPhone app szerint “15 millió zene a mobilodon”, de a weboldalukra kattintva már 20 milliót írnak :-)))

Lehet hogy az iPhone app régebben frissült és ott még 5 millióval kevesebb volt, de akkor is 500 napra lenne szükség hogy 20-ig elérjenek. Vagy talán lehetne az appnak az a része dinamikus, nem pedig splashscreen-ként beégetni az appba örökre (vagy a köv. frissítésig).

20121115-154318.jpg20121115-154346.jpg
Talán csak a marketingesek mondták, hogy a 20 több mint a Spotify a 18-cal, így majd többen választják őket, valljuk be a usereknek fogalma sem lehet hogy mennyi az annyi 🙂 de igazából nem is számít.

Tényleg szinte bármit megtalálni, bár van egy-két előadó aki *szándékosan* jogi akadályokat görget eléjük pl. Beatles,  de ők tudják, szerencsére a Beatles népszerűsége több generáción át magasan van.

Mindkét szolgáltató méri a hallgatottságát a számoknak és nyilván a legnépszerűbbek manapság a Tiesto, Skrillex, Adele-félék, amit a régi nagy zenekarok már soha nem fognak felülmúlni, de mindezt félretéve reméljük ez az online-streaming zenehallgatás megmenti majd a döglődő zeneipart a pusztulástól és átfordítja a trendet a CD-lemezről egy újabb inkarnációval a *legális* streaming-zenehallgatás irányába a letorrentezett MP3-ak korszakát követően.

Mindenkinek ajánlom a fenti szolgáltatásokat, közelebb hozza a zenét (nem csak a popzenét természetesen) egészen megfizethető áron. (kb. 2-3000Ft/hó)

 iPhone készülékről küldve