Űr-western

Na, van ez a Nathan Fillion nevű kanadai szappanopera-sztár.
Nem tudom kinek mennyire ugrik be a szomszédunkra, Vali nénire erősen hasonlító sztár, pedig ilyen családnév gyakorlatilag az ő családján kívül nem is letezik a földön. Esetleg művésznév, lusta vagyok utánanézni…
Igen, ő az, Castle az író 🙂
De bár nem hiszem hogy emlékszünk rá, de szerepelt a Feleségekben, és a Buffyban, csakhogy néhányat említsek a könnyedebbek közül, de a Lostban is feltűnt sőt állítólag a Ryan közlegényben és a Halo 3 scifijátékban.
Gondolkodtam pár éve mikor kezem közé akadt egy ismeretlen Serenity című sci-fi, hogy megnézzem-e (mostanában nehéz jót találni ebben a stilusban) de belenézve az erőteljes TV-film érzés és a sokkoló kezdőjelenet, még a betűk előtt (az is pont mint a TV sorozatokban 🙂 elvették a kedvemet tőle.
Aztán egy évvel később ismét beugrott a film (mikor valakivel szóba került a Mr.Vain című “csoda-alapmű” a 90-es évekből a Serenity című albumukról), ahol nyilván a “derűs” készítők a diszkódrogok okozta félelmetes jókedvüket tartották szinten ezzel a számcím-adással.
Akkor viszont Lucával kezdtük el újra, viszont elaludtunk rajta, így csak a zárójelenet maradt meg, ziháló 18 éves kiscsaj vértől csöpögő szekercével két szekérderéknyi zombi hullája felett elmélkedve hogy jó szakmát választott-e.
Na akkor sem jött meg a kedvem hozzá hogy újra megnézzem. 🙂
Azonban (hogy végre elinduljon a cselekmény ebben a postban 🙂 történt, hogy a napokban egy TB barátommal való Twitter-üzengetést követően az imdbt böngészve látom ám hogy Mr. Castle-nek a kissé esetlen írónak van egy Firefly című (a csatorna üzletpolitikája miatt csak egyetlen évadot megélt) TV-sorozata ami 9.2 (sic!) pontot kapott a rajongóktól.

20130223-124746.jpg
Hmmmm. Ugyan a Star Treket és az űr-western stílust sem kedvelem mégis ugy éreztem hogy lemaradtam valami jóról.

Kicsit belenézve aztán a Battlestar Galactica (abszolút kedvenc sci-fim) jelenetei köszöntek vissza, nem volt tele midi-chlorianhoz hasonló “Star-Trek-Wars-szakkifejezésekkel” amiket a nézőnek meg kell tanulnia, valamint az egyik főszereplő a V-ből és a Homelandből megismert frissen felkapott Moreena Baccarin.

20130223-124445.jpg
Aztán hangulatosnak tűnt a hasznalturhajo.hu-ról beszerzett ütött-kopott verda, ezért elhatároztam hogy megnézem. Biztos egy Firefly nevű hajó lesz a főszereplő.

20130223-123725.jpg

Két extra tényező is efelé terelt.
Az egyik hogy TB állítása szerint kihagyhatatlan, a másik pedig hogy 2-3 évvel a Galactica elott készült, így rá kellett döbbennem, valószínű hogy a Galactica készítői “csórták” az dramaturgiai elemeket a Firefly készítőitől.
Nosza be is szereztem az Ubuntu ISO-kat hamar és Lucával nekifogtunk a 15 résznek ami hát finoman szólva kellemes csalódás volt.
Egyrészt 5 nap alatt megnéztük ami ugye nyilvánvalóan min. 3 rész naponta, másrészt a Castle-ből ismerős esetlen srác a kapitány szerepében egész jól alakítja a Han Solohoz hasonló zsákmány-orientált vezetőt keverve kicsit a színészre jellemző szerethető esendőseggel és egész eredeti poénokkal.
Megnézve a 15 rész után erőteljes hiányérzetünk támadt mert sok kérdés nyitva maradt valamint épp az utolsó 2-3 részben kezdett igazán beindulni a sorozat.
Na, a Linux disztribúciók közt keresgélve előszedtük gyorsan a fent említett Serenity című mozifilmet is ami amúgy esetünkben a főhős életében egy korábbi katonai akció helyszíneként emlegetett Serenity-völgyről elnevezett űrhajó és legénységének története és így a Firefly sorozat megtekintését követően már értelmet nyertek a két évvel ezelőtt bénának tartott jelenetek hiszen annak a közvetlen folytatása.
Szummázva Malcolm és legénységének mintegy 12 órányi kalandjának megtekintését azt kell mondjam, kellemes kis világba nyerünk betekintést, érdemes lenne folytatni a filmet is, amit a készítők szerencsére úgy is fejeztek be hogy erre lehetőség legyen.
Kritikaként azonban felhoznék pár dolgot.
1. A TV-sorozat jelleget a mozifilmnek sem sikerült leküzdenie, az értelmetlenül gyors jelenetváltások, sokszor gagyi CGI és teátrális tipikus TV-sorozatos poénok.
2. Szinkronizálva néztük meg a sorozatot is és a filmet is ami esetünkben rontott az élményen, mert rá kellett jönnöm, hogy a filmet szinkronizáló csapat nem tekintette meg a sorozat szinkronizált változatát mielőtt nekiálltak a munkának.
Valószínű az eltérő cím miatt eszükbe sem jutott. Így fordulhatott elő hogy nemcsak hogy teljesen mások a szinkronhangok, de máshogy is fordították a szereplők nevét stb.
3. Nem magyarázták meg a sorozat kérdéseit ezért kicsit az az érzésem mások csinálták a mozifilmet mint a sorozatot. Így bár az összes főszereplő azonos, közvetlenül egymás után nézve érezhetően máshogy viselkedtek a szereplők a filmben mint a TVben.
4. A filmben már nem voltak a Galacticás effektek 🙁

20130223-125405.jpg

Nade, egészében ajánlom mindenkinek a történetet mert végre egy másik univerzum mint a (bár sokkal jobban kimunkált) Star Wars vagy pedig a kissé néhol idejétmúlt Star Trek. Ki lehet békülni az effektekkel is mert sokszor jól néznek azért ki, a bekerült kardozós jelenetek (amik mondjuk elnyomták a sorozat western-jellegét) is üdítően hatottak a sok lövöldözés közt.
Kicsit Millenium Falconos, kicsit Mad Maxes néhol kicsit bárgyú, de mindenképp hangulatos űr-western a mai TV sorozatoknál megszokott pörgéssel fűszerezett könnyedséggel.
Igaz évekkel ezelőtti filmek már, de akihez eddig nem jutott el azoknak írtam ezt a posztot.
8/10. Ajánlom. 🙂