Moduláris telefon

Elfelejtettem kitenni úgy egy éve ezt a posztot, de most ujra előkerült a Project Ara téma, így bepótolom.

A PC moduláris koncepciója csak a 80-as években győzött a sok egyéb elképzelés mellett. Hozzuk fel példának a Commodore gépeket, akik a cég összeomlása előtt már igazából szinte PCket gyártottak.

Ne felejtsük el azt sem nemcsak mennyire teljesen mások, sokszor ellentétesek az igények azóta, de azt sem hogy mennyire eltérnek a felhasználó is és a géppel elvégzett feladatok is.

A PC jelen formájában egy korszerűtlen gép-modell, és úgy gondolom a mai gazdaságban mar hosszabb tavon nem is életképes.

Ugyanígy latom a moduláris telefont is. Remek ötlet de a mai világban (és persze gyártástechnologiaval) nem kivitelezhető.

Vicces momentumok a készítők elképzelésében a konnyu cserélhetoseg miatt:

– a 4 érintkezős adatkapcsolat a modulok között. Emlékeztetnék mindenkit a PCI expressz átviteli sebességére. Vagy az USB 3 szabvány, ahol meg kellett eroszakolni az eredeti zseniális soros elképzelést a 4 érintkező mögé bújtatott ujabb “érintkező-halommal”

– a cserélhető processzor : emlékeztetnék a mai processzorok tobb mint 1000 !érintkezőjére a sebesség és a 64 bit miatt.

– Akkumulátor : soha nem lesz elég nagy a mérete a rettenet gyenge hatásfok miatt, hogy akár ha a telefon teljes belseje a működéshez szükséges elektronika helyett is akksival lenne tele, tudna szolgáltatni annyi energiát amilyen számítási teljesítményt diktál a divat. Uj technológia kell.

(Divat = HD videókkal telerakott weboldalak, beágyazott hihetetlen nagy tudású bonyolult scriptek, animációk web2, valós idejű 3D render többrétegű áttetszőség mindenhol stb. )

Az irány egyértelműen a végtelenségig fejleszthető szoftverplatform (Android, iOS, Windows) ami alá évtizedekig biztosítható a működéshez szükséges hardver. Kinai gyártó mindig lesz aki elkészítse a hardvert, Moore után lathato hogy a teljesítmény feljesztese gyakorlatilag soha nem all meg amíg profit van belőle. Éppen ezért a felgyorsult fejlesztés miatt nem sok értelme van már a moduláris telefonunk 4-5 eves alaplapjába rakott vadiuj processzornak és hasonló fejlesztéseknek ami a 80-as években kiváló koncepciónak bizonyult még.

Abban sem vagyok biztos mivel látható hogy a mobil eszköz mindent letarol, hogy nem alakul ki egy uni-mobiloprendszer idővel amit a szoftvergyártók közösen hoznak össze. (EarthOS 2049 🙂

A lassan jellemzően milliárdos eszközszám direkt csatolva mindössze 1-2 gyártóhoz soha nem látott adatgyűjtésre ad lehetőséget,a tobb milliárd embertől begyűjtött adatok egy cégnél valo feldolgozhatosaga (pl. nyelvi fordulatok feldolgozására és a hangfelismerő tökéletesitesere) hihetetlen következtetések levonását hozza el hogy mi kell az emberiségnek (ld. Google) amire még 10 eve sem volt lehetőség.

A jövő-platform felhasználói felülete (eger, billentyűzet) fog teljesen eltűnni rövid időn belül a hang alapú vezérlés miatt. Es mondjuk maga a touch felület (hajlított nemcsak üveg felületeken) is nyilván fejlődik valahova. (Pl. Oblivion)

A céges vonalon is addig fog kitartani a billentyű-képernyő-munkavégzés amíg valami hatalmas ügyviteli rendszer nem jön létre hang-alapon (SAP 2049 🙂 ahol a cégműködés belső feldolgozása előre programozva történik es az alkalmazott (ha ember lesz még egyáltalán 🙂 képes komplexebb munkákra ahelyett hogy “email küldése” gombokat kellene nyomkodnia.

Azon túl pedig annak nyilván örülne épp az emberiség ha a nagy “doboz” a ventilatorokkal eltűnne teljesen az asztalokrol. Ami gyakorlatilag meg is valósult mára már, csak meg kell fizetni.

A jövő talán elhozza az Ubuntuék által elképzelt telefon-PC-t (azt hiszem már talán kézbe is fogható) ami egy telefon amit egy dokkba helyezve desktop Ubuntuvá válik.

Sokan temetik ezt az elképzelést pedig talán a legígéretesebb amit eddig láttam.

Es nincs szükség a külső vinyodra (meg egyáltalán az adatod hordozasara) hiszen a telefonod maga a szamitogeped. Mindig nálad van. Ezen felül persze a felhő-backup egy evidens irány szintén.

Az iPhone 5S standardizalt uj generációs ujjlenyomat olvasója talán mar jövőre (2014) a telefonok egy tekintélyes részében lesz ami az emberek által gyűlöletesnek tartott “jelszavazast” váltja ki (persze nem mindenben) de legalábbis leegyszerusiti igy minden aggály ellenére biztos hogy nagyon népszerű feature lesz. Igaz az Apple ugy intézte el hogy bekerüljön a telefonba, hogy az Authentec-et felvásárolta igy a sok évtizedes technológia egyben az övek lett.

Két dolgot kell “csak” megoldani szerintem hogy egy hatalmas szintet lépjen a “személyi” számítástechnika.

– Kell végtelen energia (a lithium akksit el kell felejteni, nullponti energia, kozmikus rezonancia, szóval valami cool dolog 🙂

– Kell kijelzo (valami anyag nélküli holografikus valami aminek nem fix a mérete és par centistől falméretig könnyedén változhat)

A tobbi pedig már szinte megvan ma is. 🙂

A teljesítmény a 3 évtized tapasztalatai alapján mindig meglesz, így máris vihetunk a zsebünkben egy pl. ubuntu phonet amin bárhol pikk-pakk kivetíthetünk egy prezentációt, de egy szemüveget felvéve (mint kijelzo) máris megvan a privát szféránk is.

A konfigurációmentes hálózat szinten letezik evek óta (Applenél AirPrint, AirPlay stb) nyomod a nyomtatás gombot és kész 🙂
Megnyomod a TV ikont és a TVn a kep. Aki használta már tudja, hogy tényleg semmit nem kell konfigolni.

Na, ebben a katyvasz posztban ezt vizionaltam nektek, a moduláris telefon bar az emberek szívének és a bolygónak és persze nekem is simogatóan zöld 🙂 de mivel mi emberek nem tudunk magunk előállítani mobiltelefont, csak a gyártók érdekei menten érdemes a jövőben gondolkodni.

Ott pedig a gyors termekciklus, a hamar megtérülő befektetés, a tőke forgási sebességének és a profit maximálása a követelmény.

Ennek tökéletesen megfelel az évi 1-2 uj telefon, a 3 évente uj autó stb.

Szóval hamvába hal szerintem mint temérdek csodás elképzelés az emberiség mentalitása miatt. Es ez a mentalitás talán egy apokalipszis (világháború) vagy pl. egy uj csillagközi fajjal valo keveredést követően fog csak globálisan változni.

…szerintem…